Bygge carport I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å bygge carport, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige entreprenører til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte entreprenører for å bygge carport.

Hvis du ikke har nok plass i garasjen, kan du bygge carport på gårdsplassen

Hvis du ikke har nok plass i garasjen, kan du bygge carport på gårdsplassen

[fs-toc-omit]4 gode grunner til å bygge carport

En carport er et enkelt bygg for beskyttelse av kjøretøyet ditt. Carport har en ganske enkel struktur: åpen på sidene og har et tak som er støttet opp av stolper. Carport kommer i ulike stiler og former, men alle har de felles at de enten er frittstående eller festet til et bygg. En carport gir kjøretøyet ditt god beskyttelse mot all slags type vær. Det er et populært valg blant nordmenn fordi det bidrar mot å redusere frost på bilens ruter når det er kaldt i Norge. Det er flere gode grunner til å bygge carport, noen av dem er listet opp under:

Enkel installasjon: Det å bygge carport fremfor garasje er en enklere oppgave. Det er relativt enkelt å bygge og sette opp. Bygging av carport kan gjøres selv med familie og venner eller gjennom en entreprenør. Det anbefales alltid å bruke fagfolk, slik at oppsettingen går smertefritt og etter boka.

Budsjettvennlig: Carport er et budsjettvennlig valg. Å bygge carport krever mindre materialer og tar mye kortere tid på grunn av dens enkle struktur, i forhold til en garasje. En garasje vil gi best mulig beskyttelse for kjøretøyet ditt, men carport er et godt alternativ selv om det ikke beskytter like godt. Det er et spesielt godt alternativ for lommeboka.

Fleksibilitet og tilpasning: Carporter gir en rekke muligheter for tilpasning. Du kan velge mellom ulike materialer, størrelser, farger og stiler, og du kan også legge til vegger, belysning og andre tilleggsfunksjoner. Dette gjør det enkelt å skape en carport som passer perfekt til din eiendom og dine behov.

Flere bruksområder: Selv om en carport primært er ment for å beskytte kjøretøy, kan den også brukes til en rekke andre formål. Du kan for eksempel bruke den som et overbygd område for grill, som et arbeidsområde for hobbyer og prosjekter, eller som et sted å oppbevare hagemøbler og redskaper.

 

[Pris]Hva koster det å bygge carport? Pris i 2024

Prisen for å bygge carport ligger på mellom 25 000 og 50 000 kroner. Prisen avhenger av størrelsen på carporten og omfanget av arbeidet. Hvis du ønsker å bygge carport fra bunn av selv, kan det bli rimeligere. Hvis du bruker fagfolk til å gjøre jobben, vil prisen fort havne på minimum 25 000 kroner. Det finnes også ferdigmoduler i dette prissjiktet. Du kan også bygge carporter for en enda høyere pris, hvis du ønsker det.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Bygge carport: Materialvalg

  1. Trevirke, en klassiker: Når det gjelder å bygge carport, har trevirke lenge vært det foretrukne valget blant norske huseiere. Dette er populært på grunn av deres naturlige  utseende. Det er i tillegg enkelt å tilpasse og passer godt inn med boligene vi har i Norge. Det kan enkelt settes opp og males i samme farge som boligen. Det å jobbe med tre er også forholdsvis enkelt, noe som kan redusere byggetiden og dermed byggekostnadene.

  1. Metall, den holdbare helten: Til tross for sin mindre utbredelse i Norge sammenlignet med tre, har metallcarporter sine egne unike fordeler. Konstruksjoner laget av materialer som stål eller aluminium er kjent for sin robusthet og holdbarhet. For eksempel, en galvanisert stålcarport kan motstå både det harde norske vinterklimaet og skadedyr. Metallcarporter krever også minimalt vedlikehold, noe som gjør dem til et praktisk alternativ for de som har en travel livsstil.

  1. PVC, den praktiske spilleren: PVC-carporter vinner nok ikke noen skjønnhetskonkurranser i forhold til sine tre- eller metallbaserte konkurrenter, men de gir en effektiv og funksjonell løsning . PVC, eller polyvinylklorid, er kjent for sin motstand mot korrosjon, noe som betyr at disse carportene kan se nye ut i mange år med minimalt vedlikehold. En annen fordel med PVC-carporter er lettheten i installasjonsprosessen. Siden PVC er et relativt lett materiale, kan carporten raskt monteres og demonteres ved behov. Det er sant at PVC tidligere har hatt et rykte for å være et lavkvalitetsmateriale, men fremskritt innen produksjon har nå resultert i høykvalitets PVC-carporter som tilbyr soliditet og holdbarhet.

 

[Trinn for trinn]Bygge carport: Trinn for trinn

 

  1. Start med grunnarbeid: Når du skal bygge en carport, er det første trinnet alltid å sørge for et solid fundament. Dette innebærer å grave ut det nødvendige området, fjerne eventuelle røtter eller steiner, og jevne ut overflaten. Et godt tips er å legge en fiberduk for å hindre at ugress vokser opp under carporten.
  2. Bygge fundament: Etter utgravingen er det tid for å bygge fundamentet. Du kan velge å støpe betongsøyler, som gir et sterkt og stabilt fundament. Det er nøkkelen til en varig og sikker carport.
  3. Montering av stolper: Når fundamentet er klart, er det på tide å sette opp stolpene. Det er viktig å sørge for at stolpene er jevnt fordelt og festet solid i fundamentet. Husk at stolpene er bærebjelkene til carporten din, så de må være sterke nok til å tåle både vekt og værforhold.
  4. Valg av takmateriale: Carportens tak kan bestå av ulik type materiale. De fleste velger teglstein, betongstein eller metalltak. Materialene nevnt har både fordeler og ulemper, men det er viktig at du velger etter dine egne behov og ønsker. Den største fordelen med metalltak er at det har lengst levetid. Den største fordelen med betongstein er at det er rimeligere enn teglstein.
  5. Montere taket: Når du har valgt takmateriale, er det tid for å montere det på stolpene. Pass på at taket er solid festet og at det har riktig helning for å lede vann og snø vekk fra kjøretøyet og carporten. Hvis carporten er inntil huset må du passe på at vannet ledes bort fra huset.
  6. Tilleggfunksjoner: Noen velger å legge til vegger eller andre funksjoner, som for eksempel belysning og elektriske uttak i carporten. Dette kan være en fordel for økt beskyttelse og funksjonalitet. Flere og flere velger å kjøpe el-bil, planlegg for litt frem i tid slik at det ikke blir dobbelt opp med arbeid. Om du ikke ønsker å montere ladestasjon med det samme, bruk anledningen til å legge opptil det slik at du slipper dobbelt arbeid senere.

Husk at det å bygge en carport krever nøye planlegging og riktig utførelse. Ta deg god tid, og sørg for at du har alle nødvendige tillatelser før du starter. Lykke til med byggingen!

{{CTA-tilbud}}

[Søknadspliktig?]Er det søknadspliktig å bygge carport?

Det er lov å bygge opptil 15 kvadratmeter uten å søke, hvis bygget er inntil et hus. Hvis bygget er frittstående, kan det bygges opptil 50 kvadratmeter uten å søke. Ti syvende og sist er det avhengig av hvilken kommune du tilhører. Det må derfor alltid sjekkes opp med kommunen før du setter i gang. Gjerne ta en titt på dibk.no for siste oppdateringer rundt lover og regler for å bygge carport.

For å slippe å søke om å bygge carport med følgende være på plass:

-         Være 50 kvadratmeter eller mindre

-         Være minimum 1 meter fra andre bygninger på din tomt

-         Være minimum 1 meter fra nabogrensen

-         Ha en mønehøyde på 4 meter eller mindre og gesimshøyde på 3 meter eller mindre

-         Ikke brukes til beboelse eller overnatting

-         Ikke ha kjeller

-         Ikke plasseres over vann og avløpsledninger

-         Ha en viss avstand til blant annet sjø, vei og jernbanespor

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer