Male hus I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å male hus (enebolig, rekkehus, rekkverk etc.), kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige malere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte malere for å male huset.

For best resultat når du ønsker å male huset, bruk en malermester

For best resultat når du ønsker å male huset, bruk en malermester

Malerarbeid er en utrolig viktig del av vedlikeholdet både inne og ute. Men når det kommer til å male ute, er det noen spesielle hensyn man bør ta for å få et godt resultat man blir fornøyd med.

 

[fs-toc-omit]Fordelene med å male huset

Det å pusse opp hjemmet ditt handler ikke bare om hva du ser innendørs; utsiden er faktisk like viktig! Male huset vil rett og slett si maling av overflater utendørs. Dette kan være vegger på enebolig, grunnmur, dører, vinduer, gjerder, rekkverk eller terrassebord. Det å male huset har flere fordeler, her er de fordelene vi i byggsentralen mener er viktigst: 

1.Gi hjemmet ditt et friskt strøk
Et friskt strøk med maling kan gi en total transformasjon av hvordan boligen din ser ut. Slitte vinduskarmer? En omgang med penselen, og voilà! Et friskt og tiltalende utseende er tilbake.

2. Beskyttelse mot "det norske været":
Norge byr på alle de fire årstidene, noen ganger alle i løpet av en uke! Overflatene utendørs står ansikt til ansikt med regn, hagl, stekende sol, og av og til, de kaldeste vintrene. Når du maler overflater utendørs, gir du dem en beskyttende rustning. Tenk på det som en vannavstøtende jakke for huset ditt!

3. Forebygg skader:
UV-stråler er ikke bare skadelige for huden vår. Ubeskyttet treverk kan faktisk få skader av for mye sol. Men med en god utendørsmaling, har du en skjold som reflekterer disse skadelige strålene.

4. Økonomisk smart:
Det å bytte ut råttent treverk kan være en dyr affære. Men hva om jeg fortalte deg at med regelmessig maling, kan du betydelig redusere disse kostnadene? Å male treverket beskytter det mot tidlige tegn på råte, sprekker eller flising. Dette kan spare lommeboken din for store beløp i det lange løp.

[Pris]Hva koster det å male et hus utvendig? Pris 2024

Det koster mellom 60 000 og 120 000 kroner å få malt et hus, som er av standard størrelse. Sluttprisen avhenger av flere faktorer, som for eksempel størrelsen på boligen som skal males, antall strøm, forarbeid, omfanget av malejobben og om det kreves ulik type maling for ulik type områder som kledning og grunnmur. En del malere tar betalt per prosjekt, i stedet for å ta betalt per time. Dette kan være en god løsning hvis du vet hva du vil ha gjort og ønsker å unngå uforutsette kostnader. Det er likevel viktig å merke seg at malere fortsatt må foreta en vurdering av arbeidet som skal gjøres, før det kan gis et prisoverslag.

Det er verdt å merke seg at prisen på maling av et hus kan variere betydelig avhengig av flere faktorer, som for eksempel geografisk område og type arbeid som skal utføres. Det kan derfor være lurt å få et skriftlig prisestimat fra flere forskjellige malermestere før man bestemmer seg for hvem man ønsker å engasjere. På denne måten kan man være sikker på å få den beste prisen og kvaliteten på arbeidet som utføres.

{{CTA-tilbud}}

[Ulik type maling]Ulik type ute maling til kledning

Tenker du på å gi huset ditt en ny glød med litt maling? Kjempebra! Men det er noen ting du bør vite før du dypper penselen i spannet. For å få det beste resultatet er det viktig å velge riktig type maling for jobben. La oss gå litt dypere inn i dette. Normalt deler vi maling for kledning inni tre hovedkategorier; Vannbasert, oljebasert og hybrid maling.

Vannbasert maling

I tettbygde strøk og boligfelt er vannbasert maling det mest populære valget. Fordelene med vannbasert maling er at du kan rekke å male to strøk på en dag, fordi det tørker fortere enn oljemaling. Den holder seg finere lenger enn oljemaling og inneholder mindre løsemidler enn andre alternativer.

Oljebasert maling

Oljebaserte malinger gir en mer holdbar og værbestandig overflate, og brukes ofte på hus nær sjøen med hardt vær og vind. Fordelene med oljebasert maling er at den er værbestandig, er lett å påføre og kan males med når det er kaldt ute.

Hybrid maling

Hybrid maling er en slags miks av både vannbasert og oljebasert maling. Malingen er slitesterk og gir skikkelig beskyttelse mot hardt vær og vind. Fordelene med hybrid maling er at den er utrolig effektiv mot svertesopp, du rekker å påføre to strøk på en dag og den holder godt på både farge og glans.

[Finn maler]Slik finner du dyktige malere for å male huset

Det å finne dyktige malere kan virke utfordrende med så mange alternativer å velge mellom. Her er noen nyttige tips for å hjelpe deg med å finne den rette rørleggeren for dine behov:

 • Spør etter anbefalinger: Start med å spørre venner, familie eller naboer om de har noen gode erfaringer med malere. Personlige anbefalinger kan være pålitelige kilder til informasjon og gi deg en ide om kvaliteten på arbeidet som leveres.
 • Søk på nettet: Bruk internett til å søke etter malere. Mange malere har nettsteder der du kan finne informasjon om tjenestene de tilbyr, deres erfaring og kundeanmeldelser. Les grundig gjennom anmeldelser for å få et inntrykk av kundetilfredshet og pålitelighet.
 • Vurder omdømmet: Sjekk omdømmet til maleren du vurderer å engasjere. Du kan gjøre dette ved å søke etter deres navn på nettet og se etter eventuelle klager eller negative omtaler. Et godt omdømme er en indikator på pålitelighet og kvalitet.

Når du har samlet inn informasjon og sammenlignet forskjellige malere, kan du ta en beslutning basert på dine behov og preferanser.

{{CTA-tilbud}}

[Forarbeid]Forarbeid før maling av huset

Det å  male huset utendørs kan virke som en stor oppgave, men med riktig forberedelse blir prosessen både enklere og mer vellykket. Her er noen trinnvise tips som kan hjelpe deg på veien:

1. Timing er alt

 • Sjekk værmeldingen: Det er ikke bare lufttemperaturen som spiller en rolle, men også luftfuktigheten. Maler du i høy luftfuktighet, kan malingen tørke saktere og ikke feste seg skikkelig. Planlegg derfor malingen på en dag med lav luftfuktighet.
 • Unngå direkte sollys: For å hindre at malingen tørker for raskt og blir ujevn, bør du unngå å male i stekende sol. Start tidlig om morgenen eller sent ettermiddag hvis det er varmt ute.

2. Rengjøring

 • Bruk høytrykksspyler: Den beste måten å få overflatene rene på er ved å bruke en høytrykksspyler. Dette fjerner gammel maling, skitt og alger som kan hindre ny maling i å feste seg ordentlig.
 • Fjern mugg og sopp: Hvis det er tegn til mugg eller sopp, bør dette fjernes med et egnet rengjøringsmiddel.

3. Inspiser og reparasjon

 • Se etter sprekker: Gå over overflaten nøye og se etter sprekker, hull eller skadede områder. Disse bør repareres med passende fyllmasse.
 • Slip overflaten: For å sikre best mulig feste, kan det være nødvendig å slipe overflaten lett før maling.

4. Beskyttelse av området

 • Bruk malefolie og maskeringstape: Dekk til vinduer, dører, og andre områder som ikke skal males for å beskytte dem mot malingsflekker.
 • Beskytt planter og møbler: Hvis du maler i nærheten av planter eller utemøbler, dekk dem til med presenning eller lignende for å beskytte dem.

5. Velg riktig maling

 • Bruk kvalitetsprodukter: Ikke spar på malingen; bruk kvalitetsprodukter som er egnet for de spesifikke overflatene og værforholdene i ditt område.

{{CTA-tilbud}}

[Tips]Tips til hvordan huset skal males

Det å male huset kan virke som en enkel oppgave, men noen små justeringer og vurderinger kan gjøre forskjellen mellom et godt og et fantastisk resultat. Her er noen gode tips du bør vurdere:

1. Grunnarbeid er gull verdt

 • Påfør grunningsstrøk: Spesielt hvis du maler på en ujevn eller naken overflate som bart treverk. Grunning sørger for at malingen fester seg bedre til overflaten, gir jevnere dekning og forlenger levetiden til malingen.

2. Velg riktig verktøy for jobben

 • Rull, pensel eller sprøyte? For større flater som vegger, er en rulle det raskeste og mest effektive valget. Men husk at pensel er konge når det kommer til detaljarbeid. Dørkarmer, vindusrammer og detaljerte listverk blir best med en god pensel. Sprøytemaling kan også være et alternativ for store overflater, men krever mer forarbeid med maskering.

3. Tålmodighet lønner seg

 • Riktig tørketid: Etter at du har malt, er det viktig å la malingen tørke skikkelig. Kast et blikk på malingsspannet for produsentens anbefalinger. Tørketiden kan variere avhengig av både malingstype og værforhold. Ikke ta snarveier her; maling som ikke har tørket ordentlig kan få bobler eller bli skjoldete.

4. Ikke vær redd for å legge flere strøk

 • Flere strøk = Bedre dekning: Ofte kan det være nødvendig med mer enn ett strøk maling for å få en jevn og god overflate. Et annet strøk kan virkelig få fargen til å poppe, gi overflaten en dypere glans og sørge for at malingen varer lenger.

 

[FAQs]Ofte stilte spørsmål

[fs-toc-omit]Når kan jeg male ute?

Det anbefales å male ute når det mildt og tørt. Temperaturer mellom 10 og 30 grader er perfekt. Det er viktig å ikke male når det er for kaldt, da du kan få problemer med å få malingen til å tørke og feste seg. Pass i tillegg på at du ikke maler i direkte sollys eller ved for høye temperaturer. Det kan blant annet føre til at malingen tørker for raskt.

[fs-toc-omit]Hvor sent kan man male utendørs?

Malermestere maler utendørs frem til 1.oktober. Rundt denne tiden blir det fuktig når sola går ned, og en kan risikere at malingen ikke tørker og setter seg til overflaten.

[fs-toc-omit]Hvor lenge må jeg vente med å male etter regn?

Du bør vente i minst 24 til 48 timer hvis det er treoverflater, for å være på den sikre siden. Det er viktig at overflaten er helt tørr før du begynner å male etter regn.

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer