Pusse opp bad I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å pusse opp bad, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige håndverkere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte håndverkere for å pusse opp badet ditt.

Pusset opp bad i moderne stil


Ulike alternativer å pusse opp bad: Totalrenovering eller overflateoppussing


Når man ønsker nytt bad, må man ta en beslutning om man vil pusse opp badet ved å totalrenovere badet eller bare utføre en
overflateoppussing. Hvis badet er over 15-20 år og i dårlig stand, er det vanlig å velge en totalrenovering. Dette kan inkludere å rive ned alt og bygge opp et nytt bad fra bunnen av. På en annen side, hvis badet er nyere enn 15 år og i god teknisk stand, kan man begrense prosjektet til en overflateoppussing, hvor man bytter ut baderomsmøbler, inventar og armaturer, og legger flis-på-flis.
Det er viktig å være sikker på at badet er forskriftsmessig bygget og tett før man starter på en
overflateoppussing av bad. Noen baderomsentreprenører utfører ikke overflate oppussinger, og det vil
ikke være mulig å få noen ny garanti på badet. En totalrenovering vil derimot gi en garanti på opptil 12
år.

Pusse opp bad billig: Kostnadseffektive tiltak

 1. Bytte ut eller male skap og hyller: Hvis skapene og hyllene på badet ditt er i god stand, kan du vurdere å male dem i en frisk farge for å gi en oppdatert og moderne følelse. Du kan også vurdere å erstatte dører eller fronter på skapene for å gi en helt ny stil. Dette kan være en rimelig måte å forvandle utseendet på badet uten å måtte erstatte hele innredningen.
 2. Installere nye knotter eller håndtak: En enkel og billig måte å oppgradere skap og skuffer på, er å erstatte gamle knotter eller håndtak med nye og moderne alternativer. Dette kan gi en fin detalj og forbedre utseendet på baderomsinnredningen.
 3. Male vegger og lister: Maling er en kostnadseffektiv måte å pusse opp badet på, da det gir en frisk og ren følelse til badet. Velg en farge som passer til din personlige stil og som skaper en behagelig atmosfære. Husk å bruke maling som er egnet for fuktige områder.
 4. Bytte ut ødelagte fliser: Hvis noen av flisene på badet er ødelagte eller i dårlig stand, kan du erstatte dem selektivt i stedet for å bytte ut hele flateområder. Dette kan spare deg for tid og kostnader ved å fjerne og erstatte alle flisene. Sørg for å velge fliser som matcher de eksisterende, eller bruk det som en mulighet til å legge til en dekorativ aksent med en annen flisfarge eller -mønster.
 5. Legge flis på flis: Hvis de eksisterende flisene er i god stand, men du ønsker et nytt utseende, kan du vurdere å legge flis på flis. Dette innebærer å plassere nye fliser direkte på toppen av de gamle. Det er viktig å sikre at overflaten er jevn og godt forberedt før du legger de nye flisene. Dette er en en fin og effektiv måte å pusse opp bad på.
 6. Male med flismaling eller bruke mikrosement: Hvis du ønsker å forandre utseendet på flisene uten å bytte dem ut, kan du vurdere å bruke spesialiserte produkter som flismaling eller mikrosement. Flismaling er en maling som er spesielt utviklet for fliser og gir et holdbart og vannbestandig resultat. Mikrosement er et belegg som kan påføres på fliser for å gi en moderne og sømløs overflate. Både flismaling og mikrosement er effektive tiltak for å pusse opp bad raskt og enkelt.
 7. Oppgradere baderomsinnredningen, servantene eller blandebatteriene: Ved å oppgradere baderomsinnredningen kan du gi badet ditt et nytt og forbedret utseende. Vurder å erstatte servantene med moderne og stilige alternativer. Bytte ut blandebatteriene med energieffektive og funksjonelle modeller kan også være en god oppgradering.
 8. Oppgradere belysningen på badet: Belysning spiller en viktig rolle på badet når det gjelder både funksjonalitet og atmosfære. Vurder å erstatte gamle armaturer med energieffektive LED-lys eller plassere lyspunkter på strategiske steder for å skape et behagelig og funksjonelt lysmiljø.

Husk å alltid ta hensyn til budsjettet ditt og konsultere fagpersoner for råd og veiledning når du utfører oppussing av bad.

Hva koster det å pusse opp bad? Pris 2023

Det koster mellom 80.000 og 365.000 å pusse opp bad. Prisen tar utgangspunkt i et bad på mellom 3 og 10 kvadratmeter. I tillegg kommer riving av det gamle badet. Prisen kan øke eller reduseres basert på valg av materialer og omfanget av arbeidet. Generelt sett kan størrelsen på badet også påvirke prisen per kvadratmeter, siden mindre bad kan kreve mer presisjon og arbeid per kvadratmeter enn større bad.


Pusse opp bad 3 kvadratmeter: ca. 80 000 – 115 000 kroner
Pusse opp bad 4 kvadratmeter: ca. 115 000 - 145 000 kroner
Pusse opp bad 5 kvadratmeter: ca. 145 000 – 220 000 kroner
Pusse opp bad 6 kvadratmeter: ca. 190 000 - 220 000 kroner
Pusse opp bad 7 kvadratmeter: ca. 220 000 – 255 000 kroner
Pusse opp bad 8 kvadratmeter: ca. 255 000 – 292 000 kroner
Pusse opp bad 9 kvadratmeter: ca. 292 000 – 328 000 kroner
Pusse opp bad 10 kvadratmeter: ca. 328 000 – 365 000 kroner

Dette er en grov oversikt over gjennomsnittlige kostnader for å pusse opp bad. Kostnadene kan variere betydelig avhengig av flere faktorer. Det er lurt å ta kontakt med flere entreprenører for å få en oversikt over kostnadsnivået. Prisene vil som regel ikke være de samme hos alle, men det er viktig å undersøke hva som er inkludert og ikke inkludert. Det er alltid lurt å få anbud fra flere håndverkere for å sammenligne priser og kvalitet før du tar en beslutning om å pusse opp badet ditt.

Tips for å kontrollere kostnadene når du pusser opp badet

 1. Sett opp en detaljert budsjettplan: Før du starter oppussingsprosjektet, bør du lage en detaljert budsjettplan som inkluderer kostnadene for materialer, arbeidskraft, verktøy og eventuelle ekstra utgifter som kan oppstå under oppussing av badet. Dette vil hjelpe deg med å ha bedre kontroll over kostnadene og unngå uforutsette utgifter.
 2. Gjenbruk og oppgrader eksisterende elementer: Hvis mulig, prøv å gjenbruke og oppgradere noen av de eksisterende elementene på badet ditt i stedet for å kjøpe helt nye. For eksempel kan du male skapdører, bytte ut belysningen eller erstatte bare deler av dusjkabinettet i stedet for å erstatte hele enheten.
 3. Sammenlign priser og få flere tilbud: Få anbud fra forskjellige leverandører og entreprenører for å sammenligne priser og kvalitet når du skal pusse opp bad. Dette kan hjelpe deg med å finne den beste og mest kostnadseffektive løsningen for ditt oppussingsprosjekt.
 4. Gjør noe av arbeidet selv: Hvis du har tid, ferdigheter og kunnskap, kan du vurdere å gjøre noe av arbeidet selv. Du kan for eksempel male taket, fjerne gamle fliser eller montere enkle elementer. Dette kan redusere kostnadene betydelig.
 5. Velg materialer med omhu: Materialvalg kan påvirke kostnadene betydelig. Velg materialer som passer til budsjettet ditt, samtidig som du tar hensyn til kvalitet og holdbarhet. Noen ganger kan det være lurt å investere litt mer i høykvalitetsmaterialer som varer lenger og krever mindre vedlikehold på lang sikt.

Husk at det alltid er lurt å konsultere fagfolk og få profesjonell veiledning når du pusser opp badet ditt. De kan hjelpe deg med å ta informerte valg og sikre at arbeidet blir utført på riktig måte.

Hva koster det å pusse opp bad per kvm? Pris per kvm i 2023


Et nytt bad kan koste 15 000 – 45 000 kroner per kvm. Prisen avhenger av hvilken type oppussing du
skal gjennomføre. Prisen vil være lavere ved overflateoppussing og høyere ved totalrenovering.
Kostnadene kan variere betydelig avhengig av faktorer som materiale og geografisk beliggenhet.

Hvor lang tid tar det å pusse opp bad i 2023?


Tiden som kreves for å pusse opp badet varierer avhengig av omfanget av arbeidet. En standard
runde med baderomsoppussing kan ta mellom 2 til 4 uker, men dette kan variere avhengig av
tilgjengeligheten av arbeidskraft, leveringstid på materialer og eventuelle uforutsette problemer som
kan oppstå underveis. En nøye utarbeidet plan for å pusse opp badet, sammen med en klar og tydelig
tidsplan, kan bidra til å minimere forsinkelser og sikre at prosjektet går som planlagt.

Er det søknadspliktig å pusse opp bad?


Totalrenovering av bad kan være søknadspliktig avhengig av omfanget av arbeidet og lokal
bygningslovgivning. Hvis det kun er overflatebehandling, er det som regel ikke søknadspliktig. Hvis det
er behov for å flytte rør eller gjøre endringer i bærende konstruksjoner, kan det være nødvendig å
søke om tillatelse.
Generelt er det søknadsplikt for større endringer av eksisterende våtrom, som å utvide størrelsen på
badet. Det er derfor viktig å undersøke lokale forskrifter og bestemmelser, og eventuelt kontakte en
fagperson for veiledning og råd tidlig i prosessen for å unngå forsinkelser og problemer senere.

Hvem kan pusse opp bad?


Når det kommer til å pusse opp et bad, er det viktig å ha en god plan for å sikre at alle håndverkerne
du trenger er på plass. En rørlegger er en av de viktigste håndverkerne når det gjelder å renovere
badet. Det er lurt å engasjere en rørlegger så fort du bestemmer deg for å pusse opp et bad.
Rørleggeren hjelper deg med installasjoner som rør og avløp. I tillegg kan rørlegger legge membran
for å beskytte mot fuktighet og lekkasje. De kan også montere dusj, vask, toalett og badekar. En
erfaren rørlegger vil sørge for at alt arbeidet blir utført i henhold til lokale forskrifter og bestemmelser.
Hvis du skal legge flis på flis eller støpe gulv for å legge fliser, trenger du en murer eller flislegger.
Hvis du ønsker å legge varmekabler i gulvet eller installere ny belysning, vil du også trenge en
elektriker som kan utføre dette arbeidet på en trygg og effektiv måte.
Det er viktig å sørge for at alle håndverkerne har riktig sertifisering og erfaring for å sikre at arbeidet
blir gjort på en sikker og effektiv måte.

Lønner det seg å pusse opp bad?


De fleste vil sannsynligvis selge boligen sin på et tidspunkt i fremtiden. Selv om det kan være veldig
hyggelig å ha et nyoppusset bad i flere år, er det også viktig å vurdere om en totalrenovering av badet
vil øke boligverdien på lang sikt. En fullstendig renovering av et bad kan være en stor og dyr
investering, og selv om det vil øke verdien på boligen, er det ikke garantert at man vil få tilbake det
man har investert.

Hvis man planlegger å selge boligen sin, kan det være tvilsomt om en investering i totalrenovering av
badet vil lønne seg. Potensielle kjøpere kan ha sterke meninger om hvordan et bad bør se ut, og de vil
kanskje ikke være villige til å betale mer for et hjem med et nyoppusset bad som ikke samsvarer med
deres personlige smak, spesielt hvis de uansett har planer om å pusse opp badet selv. På den annen
side, hvis resten av hjemmet er oppgradert og av høy kvalitet, kan et gammelt og utdatert bad senke
helhetsinntrykket og verdien av hele boligen.

Det er viktig å merke seg at hva som lønner seg eller ikke, vil variere fra bolig til bolig, og det kan være
lurt å konsultere en eiendomsmegler for å få råd og veiledning.
Hvis man ikke ønsker å gjennomføre en fullstendig renovasjon av badet eller mener at det ikke er
verdt investeringen, kan enkle og rimelige oppgraderinger være både verdiskapende og lønnsomme.

Trenger du hjelp med andre tjenester?

Dersom du søker etter andre tjenester, har vi også tjenesteguider for å pusse opp kjøkken, pusse opp leilighet, pusse opp vaskerom og andre guider.  Klikk på lenkene nedenfor for å utforske noen av våre andre tjenesteguider:

No items found.
Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer