Bygge platting I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å bygge platting, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige håndverkere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte håndverkere for å bygge platting.

Det finnes ikke noe bedre sted å slappe av enn en godt bygd platting med fine utemøbler

Det finnes ikke noe bedre sted å slappe av enn en godt bygd platting med fine utemøbler

[fs-toc-omit]Fordeler med å bygge platting

Økt boareal: En av de største fordelene med å bygge en platting er at den øker boarealet ditt. Du får et helt nytt sted å slappe av, spise middag, leke med barna, eller bare nyte et glass vin i solnedgangen.

Verdistigning på boligen: Ved å bygge en platting øker du også verdien på boligen din. Dersom du skulle bestemme deg for å selge, vil en platting kunne tiltrekke potensielle kjøpere og gi deg en høyere salgspris.

Perfekt for underholdning: Platting er det ultimate stedet for underholdning. Om du liker å ha venner og familie over for grillfester, kan en platting være et flott sted for det.

Tilpasningsdyktig: En platting kan tilpasses etter dine behov. Om du vil ha et område for lounging, et spiseområde, et sted for en grill, eller kanskje et lite utekjøkken, kan plattingen designes for å oppfylle disse behovene.

Relativt enkelt prosjekt: Selv om det krever noe arbeid, er en platting et relativt enkelt byggeprosjekt som mange huseiere klarer å gjennomføre på egen hånd. Det finnes også mange ressurser tilgjengelig på nettet for å hjelpe deg med prosjektet.

Forbindelse med naturen: Platting gir en naturlig forlengelse av stuen og skaper en myk overgang fra huset til hagen. Dette gir en herlig følelse av å være nærmere naturen.

[Pris]Hvor mye koster det å bygge platting? Pris i 2024

Det koster mellom 25000 og 40000 kroner å bygge en platting i 2024. Vi tar utgangspunkt i en standard platting med størrelse 20 på kvadratmeter.  

La oss anta at du ønsker å bygge en platting på 20 kvadratmeter. Hvis du velger trykkimpregnert furu, som koster rundt 400 kr per kvadratmeter, vil materialkostnadene komme på omtrent 8 000 kr (20 m² * 400kr/m²). Legger du til kostnader for stolpesko, bjelker, skruer og andre festematerialer, kan totalprisen for materialene stige til rundt 10 000 kr.

Hvis du derimot velger å bygge plattingen i komposittmateriale, som koster omtrent 800 kr per kvadratmeter, vil materialkostnadene for samme størrelse platting være omtrent 16 000 kr (20 m² *800 kr/m²). Inkludert tilleggskostnader for montering og annet nødvendigutstyr, kan totalprisen for materialene komme opp i rundt 20 000 kr. Arbeidskostnader kan variere, men en snekker tar mellom 350 og 750 kroner ink mva. Vi bruker en profesjonell snekker med lang erfaring og som er den beste i sitt fagfelt til  750 kroner og estimerer arbeidet til 25 timer for å fullføre jobben. Prisen for arbeid blir da 18 750 kroner.

Totalprisen vi ender opp med blir da mellom 25 000 og 40 000 kroner avhengig av materiale du velger å bruke.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Valg av materialer når du skal bygge platting

Når du skal bygge en platting, er valget av materialer viktig. Det finnes to hovedtyper av materialer, det er treverk og kompositt.

Tre er et populært og naturlig valg for platting, men komposittmaterialer har blitt et veldig populært valg blant nordmenn de siste årene. Treverk krever mer vedlikehold, som beis, olje eller maling. I tillegg kan det være mer utsatt for råte og insektangrep. Men treverk er mer budsjettvennlig og gir en varm og naturlig følelse. Kompositt, derimot, er mer motstandsdyktig mot vær og krever mindre vedlikehold, men er dyrere.

[Trinn for trinn]Bygge platting: Trinn for trinn

1. Fjerne gress og ugress

Før du starter byggingen, må du fjerne gress og ugress der plattingen skal bygges. Dette sikrer at underlaget er stabilt og jevnt. Bruk en spade eller kantskjærer for å skjære bort gresset og røttene, og rake området for å fjerne ugress og løse røtter.

2. Graving og planering

Grav ut området der plattingen skal bygges, og fjern eventuelle røtter og steiner. For eksempel, hvis plattingen skal bygges på en skråning, kan det være nødvendig å grave ut en del av skråningen for å skape et jevnt underlag. Planer deretter området slik at det blir så jevnt som mulig. Dette er viktig for å sikre en stabil og sterk platting. Bruk en lang rettholt og vater for å sjekke at underlaget er jevnt, og fyll eventuelle lavpunkter med pukk eller grus.

3. Stolpesko og bjelkelag

For å lage en solid og stabil platting, må du først sette opp en ramme og et fundament. Start med å plassere stolpesko der plattingen skal bygges, og fest bjelkelaget til stolpeskoene. Dette danner fundamentet for plattingen og gir den nødvendige stabiliteten. For eksempel, hvis plattingen er 4 x 6 meter, vil du trenge fire stolpesko og fire bjelker på 6 meter for å lage en ramme rundt området.

4. Legge terrassebord

Når rammen og fundamentet er på plass, er det tid for å legge terrassebordene. Det finnes flere metoder for å montere terrassebordene, men den mest populære er å skru dem fast til bjelkelaget. Bruk skruer som er beregnet for utendørs bruk og som tåler fuktighet og vær. Pass på at avstanden mellom terrassebordene er lik for å få et pent og jevnt resultat. For eksempel, hvis du bruker terrassebord med en bredde på 14 cm, kan du legge dem med en avstand på 5 mm mellom hvert bord for å sikre at terrassebordene ikke sveller eller reiser seg.

5. Siste «finish»

Når plattingen er ferdigbygd, kan du legge til siste «finish» for å gjøre det fint. Dette kan inkludere rekkverk, belysning, blomsterkasser og møbler. Velg det som passer din stil og smak. For eksempel, hvis du ønsker et moderne design, kan du velge et rekkverk i glass, og kombinere det med stilrene utemøbler og enkle blomsterkasser med grønne planter. Hvis du derimot ønsker en mer tradisjonell og rustikk stil, kan du velge et rekkverk i tre og møbler i en klassisk design, og omgi plattingen med frodige blomsterbed og klatreplanter.

{{CTA-tilbud}}

 

[Bygge selv]Kan du bygge platting selv?

Ja, du kan selvsagt bygge platting selv. Bruk trinn for trinn veiledningen for inspirasjon for hvordan kan bygge platting. Husk at du trenger en del utstyr for å bygge platting. Dette kan enten kjøpes eller leies inn. Utstyr du trenger: Målebånd, vater, sirkelsag, skruer og boremaskin. Hvis du skal bygge plattingen selv, bør du ha med noen som kan hjelpe deg når du skal legge terrassebordene.

[Vedlikehold]Vedlikehold av platting

Selv om en platting er bygd for å tåle vær og vind, er det viktig med regelmessig vedlikehold og pleie for å sikre at den holder seg pen og funksjonell i mange år. Spesielt for treverk betyr dette å vaske plattingen jevnlig. Du bør du vaske den med en terrassevasker eller en myk børste og såpevann minst én gang i året. Deretter bør du påføre en god terrasseolje som beskytter mot vær, slitasje og UV-stråling.

Komposittmaterialer skal ikke oljes, males eller beises, fordi det er blanding av plast og treverk. Det holder som regel å spyle med en hageslange eller vaske med en myk børste og såpevann.

[fs-toc-omit]Kan man bygge platting utenfor byggegrense?

La oss anta at du ønsker å bygge en platting på en skrånendetomt, men den ideelle plasseringen ligger utenfor byggegrensen. Du kan følge disse trinnene for å søke om dispensasjon fra byggegrensen:

1.  Kontakt kommunen og forklar situasjonen. Be omveiledning og informasjon om lokale planer og regler, samt hvordan du kan søke om dispensasjon.

2.  Skaff en situasjonsplan som viser eiendommen, byggegrensen og den foreslåtte plasseringen av plattingen. Dette kan være en skisse eller en mer detaljert tegning, avhengig av kommunens krav.

3. Skriv en søknad der du forklarer bakgrunnen forønsket om å bygge plattingen utenfor byggegrensen. Inkluder argumenter som støtter søknaden, for eksempel at plattingen vil forbedre bruken av eiendommen, ikke vil forstyrre naboer, eller at det ikke er andre egnede steder for plattingen innenfor byggegrensen.

4. Send søknaden og situasjonsplanen til kommunen, og vent på svar. Kommunen vil vurdere søknaden din og fatte en avgjørelse basert på lokale planer, regler og eventuelle innvendinger fra naboer eller andre berørte parter.

5. Hvis dispensasjonen blir innvilget, kan du starte byggingen av plattingen i henhold til de godkjente planene og eventuelle betingelser som kommunen har fastsatt. Hvis dispensasjonen ikke blir innvilget, må du enten endre planene dine eller vurdere andre alternativer for utendørsplass på eiendommen.

Vær oppmerksom på at prosessen og kravene for å søke om dispensasjon kan variere mellom kommuner, så det er viktig å kontakte kommunen for veiledning og informasjon som er spesifikk for din situasjon.

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer