Bygge terrasse I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å bygge terrasse, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige håndverkere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte håndverkere for å bygge terrasse.

En terrasse kan nytes ekstra på gode og varme sommerdager

En terrasse kan nytes ekstra på gode og varme sommerdager

En ny terrasse gir boligen din et nytt bruksområde som kan nytes utendørs i godværet.

[fs-toc-omit]Bygge terrasse: Fordeler

Det å bygge en terrasse er som å legge til en ekstra utendørs stue til boligen din. Denne forlengelsen av huset ditt, gir en ny dimensjon til hjemmelivet ditt, spesielt i de varme sommermånedene. Tenk deg å ha et perfekt sted for avslapning rett utenfor stuedøren. Med en terrasse kan du slappe av med en god bok, mens du nyter solskinnet og den friske luften. Du trenger ikke pakke en bag eller kjøre langt for å få en avslappende stund i solen.

Terrassen blir også et naturlig samlingspunkt når familie og venner kommer på besøk. Grillfest, familiesammenkomst eller en spontan middag under stjernene; alt dette blir mulig med en egen terrasse. Det er få ting som kan konkurrere med stemningen av latter, gode samtaler og duften av grillet mat i det fri. I tillegg kan en flott terrasse være en solid investering for fremtiden. Ikke bare fordi den øker hjemmets bruksareal, men også fordi den kan øke eiendommens verdi. Potensielle kjøpere vil verdsette den ekstra plassen, og ser ofte på en terrasse som et stort pluss når de vurderer ulike eiendommer.

[Pris]Bygge terrasse pris]Hvor mye koster det å bygge terrasse? Pris i 2024

Prisen for å bygge terrasse i Norge starter på 10 000 kroner for en standard størrelse. En tømrer kan gjøre jobben på timespris eller tilby en totalpris for hele prosjektet. Vi anbefaler å gå for en totalpris. Det kan være lurt å få flere tilbud for å sammenligne prisen

Jo større og mer kompleks terrassen er, jo høyere blir prisen. Enkelte designvalg som trapper, rekkverk eller innebygde benker kan også øke prisen.  Avhengig av størrelsen og plasseringen av terrassen, kan det være nødvendig med byggetillatelse. Dette kan også føre til ekstra kostnader. Det å bygge en terrasse er en investering som krever nøye planlegging og budsjettstyring. Ta deg tid til å undersøke ulike alternativer, og ikke nøl med å be om råd fra fagfolk. Det kan spare deg for både tid og penger på lang sikt, og resultatet blir en terrasse du kan nyte i mange år fremover.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Planlegge bygging av terrasse

Før du begynner å bygge terrassen, er det viktig å planleggegodt. Dette inkluderer å vurdere følgende:

1. Velge materialer

Det finnes mye forskjellig materiale som kan brukes for å bygge ny terrasse. Det mest populære materialet som brukes i dag er tre. Tre et utrolig populært valg da det varer lenge og er budsjettvennlig. Ulempene med trevirke er at det krever løpende vedlikehold. Et materiale som er blitt veldig populært blant nordmenn de siste årene er kompositt. Kompositt er en blanding av tre og plast. Dette materialet et godt alternativt til trevirke da det er nærmest vedlikeholdsfritt. Ulempen med dette materiale er at det koster mer enn trevirke.  

2. Byggetillatelse

Undersøk nærmere om du trenger byggetillatelse før du kan begynne å bygge terrasse. Dette avhenger av omfang og lokasjon. Vi har skrevet noen flere punkter under «Er bygging av terrasse søknadspliktig» lenger ned på nettsiden.

3. Forberedelse av området

Før terrassen kan bygges må området der terrassen skal bygges forberedes. Det må først kartlegges i form av å ta mål, slik at det blir kjøpt inn riktig mengde materiale som terrassebord. Deretter må område klargjøres i form av å fjerne vegetasjon og legge pukk for å få et stabilt underlag, og til slutt kartlegges. Til slutt kan tømrer sette i gang.

[Steg for steg]Bygge terrasse steg for steg

Når alt er klart, kan du begynne å bygge terrassen. Her er noen av de viktigste stegene i byggeprosessen:

1. Sette opp stolper og bjelker

Sett opp stolpene som skal holde terrassen oppe. Stolpene festes til bakken med stolpesko og betong. Deretter skal bjelkene som bærerterrassebordene monteres. Det utrolig viktig at bjelkene festes til stolpene med solide beslag.

2. Legge terrassebord

Når stolpene og bjelkene er satt opp skal det legges terrassebord. Terrassebordene skrus fast til bjelkene med anbefalt avstand mellom bordene. Anbefalt minimum avstand er 3-5 mm. Dette er utrolig viktig å kvalitetssjekke dette da trevirke kan reise seg eller svelle ut når det blir fuktig.

3. Montere rekkverk

Montering av rekkverk gjøre terrassen trygg for bruk. Det er viktig at rekkverket er solid og høyt nok for å forhindre fall. Hvis terrassen ligger en halv meter over bakkenivå er det krav om at rekkverket skal være minst 100 cm høyt (1 meter). Et barnesikkert rekkverk skal ikke ha større åpninger en 10 cm. Det vil si at mellomrommet mellom for eksempel spiler, lekter og annet materiale ikke kan være mer enn 10 cm.

{{CTA-tilbud}}

 

[Vedlikehold]Vedlikehold av terrassen

For at terrassen skal være i god stand over flere år er det viktig med god, jevnlig og riktig vedlikehold:

Hold terrassen ren og pen ved å ta bort løv, rusk og skitt jevnlig. Husk å vaske terrassen med både såpe og vann minimum en gang i året, slik at du blir kvitt alger og mose. Det er ikke nødvendig å bruke sterke rengjøringsmidler da terrassebordene kan ta skade av det. Husk at rengjøringsmidlene du bruker fort kan havne i naturen, bruk derfor et mildt rengjøringsmiddel.

1. Maling og beis

For å bevare terrassens utseende og beskytte treverket må terrassen beises, males eller oljes. Alle disse tre variantene vil beskytte terrassen, men du må velge produkt etter dine behov og ønsker. Alle treproduktene vil forhindre råde og skader.

2. Skifte ut terrassebord

Hvis du oppdager at terrassebordene er ødelagte eller råtne, er det viktig at du raskt bytter dem ut. Dette vil sørge for at du unngår ytterligere skader og sikrer terrassens stabilitet.

[Søknadspliktig?]Er bygging av terrasse søknadspliktig?

Det er mulig å bygge en terrasse med opptil 1 meters høyde og med rekkverk høyde opptil 1,2 meter uten å søke. Forutsetningen for å kunne gjøre dette er at terrassen har en avstand på 1 meter fra nabogrenser. Terrassen må være knyttet til en bolig, og kan ikke stikke lenger ut enn 4 meter fra fasaden.

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer