Drenering rundt huset I Hva du bør vite før du bytter drenering

Hvis du planlegger å legge eller bytte drenering rundt huset, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige håndverkere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte håndverkere for for å enten legge eller bytte drenering rundt huset.

Når du skal bytte dreneringen rundt huset er det viktig å legge ny knotteplast på korrekt måte

Når du skal bytte dreneringen rundt huset er det viktig å legge ny knotteplast på korrekt måte

Er du en huseier som har opplevd fuktproblemer i kjelleren eller rundt huset ditt? Da kan det være på tide å legge eller bytte dreneringen rundt hjemmet ditt.

[fs-toc-omit]Hva er drenering?

Drenering er prosessen hvor vi kontrollerer vann, mer spesifikt hvordan vi flytter det fra steder der det kan forårsake skade, til steder hvor det trygt kan absorbere eller fordampe. Husets grunnmur og kjeller er konstant utsatt for fuktighet fra bakken. Hvis ikke kontrollert, kan dette vannet over tid skape mugg og strukturell svekkelse.

Et godt dreneringssystem rundt et hus kan være som en usynlig beskyttende barriere. Det kan være grøfter, perforerte rør (ofte kalt drensrør eller dreneringsrør), og til og med pumper. Alle disse komponentene fungerer sammen for å samle opp overflødig vann og effektivt "lede" det vekk fra huset. I noen tilfeller, spesielt hvor vannet har en tendens til å samle seg, kan en pumpe være nødvendig for å hjelpe til med å flytte vannet.

[Drenering pris]Hva koster drenering rundt huset? Pris i 2024

Drenering rundt huset koster mellom 4000 og 7000 kroner ink. mva per løpemeter i 2024. Dette er priser inkludert alle kostnader knyttet til drenering rundt huset. Det vil si både materiale og arbeidskostnader.

Det er lurt å be om en detaljert prisoversikt fra entreprenøren før arbeidet starter, slik at du vet hva du kan forvente deg av totalpris. Det kan også være lurt å sammenligne priser fra forskjellige entreprenører for å sikre at du får den beste avtalen for ditt prosjekt. Prisene vil som regel ikke være de samme hos alle, men det er viktig å undersøke hva som er inkludert og ikke inkludert. Det er alltid lurt å få anbud fra flere entreprenører for å sammenligne priser og kvalitet før du bestemmer deg for å legge ny drenering rundt huset.

{{CTA-tilbud}}

[Fordeler med drenering]Fordeler med god drenering rundt huset

Det å ha god drenering rundt huset er som å ha en usynlig vaktmester rundt hjemmet ditt. Det jobber i bakgrunnen for å sikre at hjemmet ditt forblir tørt, trygt og sunt. La oss dykke dypere inn i fordelene:

 1. Beskyttelse mot fuktighet og skader: Et effektivt dreneringssystem fungerer som en skjold for hjemmet ditt. Det fører fuktighet og vann vekk fra grunnmuren, slik at du kan unngå skader som sprekker, svelling og deformering. Dette kan spare deg for store reparasjonskostnader på lang sikt.
 2. Redusert risiko for oversvømmelser: Med et godt dreneringssystem kan du puste lettere hver gang det regner kraftig. Systemet leder vannet vekk fra huset og reduserer dermed risikoen for oversvømmelser i kjelleren eller andre deler av hjemmet ditt.
 3. Forebygging av sopp og mugg: Fuktige områder er som et paradis for skadelige organismer som mugg og sopp. Ved å holde området rundt huset ditt tørt, hjelper dreneringssystemet med å forhindre veksten av disse skadelige inntrengerne. Dette kan bidra til å opprettholde et sunnere innendørs miljø og forhindre helseproblemer som kan være forårsaket av mugg og sopp.
 4. Forbedret luftkvalitet: Fuktige omgivelser kan også påvirke luftkvaliteten i hjemmet ditt, og kan føre til lukt og dårlig inneklima. Ved å holde fuktigheten i sjakk, hjelper et effektivt dreneringssystem til med å opprettholde et bedre inneklima, noe som kan bidra til bedre helse og trivsel for alle som bor i huset.

[fs-toc-omit]Ulike valgmuligheter når du skal bytte drenering rundt huset

Når det gjelder å beskytte hjemmet ditt mot skadelig fuktighet og potensielle oversvømmelser, er det godt å vite at du har flere våpen i dreneringsarsenalet ditt. La oss ta en dypere dykk inn i fire av de mest populære dreneringssystemene du kan velge mellom:

 1. Overflatevannsavløp: Tenk på dette som å bygge små veier eller stier for vannet å følge, slik at det beveger seg vekk fra huset ditt. Med overflatevannsavløp benytter vi oss av grøfter og kanaler som samler og veileder vannet mot et sikkert utløpspunkt - for eksempel en gategrøft eller et avløp. Det er grunnen til at dette er en av de mest brukte dreneringsmetodene for boliger.
 2. French drain: Denne metoden går et skritt videre og tar i bruk både grøfter og rør for å gi en enda mer effektiv vannflyt. En French drain er et grøftsystem fylt med grus eller stein, og i midten er det lagt et perforert rør. Vannet samles opp i grøfta, siver gjennom grusen, inn i røret og blir ledet bort fra huset. Dette er et ypperlig system i områder som ofte opplever kraftig nedbør.
 3. Kjellervindu drenering: Noen ganger kan fuktighetsproblemer være lokalisert, som rundt kjellervinduene. Her kan det være smart med et eget, dedikert dreneringssystem. Dette systemet består av en liten grøft med et rør som er installert i eller rundt kjellervinduet. Røret samler opp vannet og leder det vekk, og hindrer at vannet kommer inn i kjelleren gjennom vinduet.
 4. Grunnvanns drenering: Når det gjelder grunnvann, må du tenke på at vannet ikke bare kommer ovenfra, men også nedenfra. Hvis grunnvannsnivået rundt huset stiger og truer med å sive inn i kjelleren eller grunnmuren, er det på tide med grunnvanns drenering. Dette systemet benytter rør og pumper som sammen arbeider for å holde grunnvannet på et trygt nivå og vekk fra huset.

[Bytte drenering?]Når bør du vurdere å bytte dreneringen? 

Det å vite når du bør vurdere å bytte dreneringen rundt huset, er som å være en detektiv på jakt etter vann. Du ser etter spor som tyder på at fuktighet er i ferd med å forårsake problemer i eller rundt hjemmet ditt. Her er fem nøkkelindikatorer du bør være på vakt for:

 1. Fuktighetsproblemer: Dette kan være alt fra en følelse av fuktighet i kjelleren til synlige vannansamlinger rundt husets grunnmur. Disse kan være tegn på at dreneringssystemet ditt ikke fungerer som det skal, og at det kanskje er på tide å bytte dreneringen rundt huset.
 2. Sprekker i grunnmuren: Hvis grunnmuren begynner å vise tegn på sprekker eller deformasjoner, kan dette være et tegn på at fuktighet er i ferd med å forårsake alvorlig skade. Dette bør umiddelbart få alarmklokkene til å ringe.
 3. Blokkerte grøfter eller dreneringssystemer: Over tid kan dreneringssystemer bli blokkert eller tilstoppet av blader, jord og annet rusk og rask. Hvis du merker at vannet ikke strømmer som det skal, kan det være et tegn på at systemet trenger en skikkelig rengjøring.
 4. Betydelig nedbør eller oversvømmelser: Hvis området du bor i har opplevd kraftig nedbør eller til og med oversvømmelser, kan dette sette dreneringssystemet ditt på en hard prøve. Det kan være lurt å få systemet sjekket etter slike hendelser for å forsikre deg om at det fortsatt er i stand til å gjøre jobben sin.
 5. Observere og oppdage: Er du på vakt og legger merke til noen av de ovennevnte problemene, er det på tide å ringe ekte fagfolk. En dreneringsekspert kan vurdere tilstanden til dreneringssystemet ditt og anbefale den beste løsningen for å holde hjemmet ditt tørt og trygt.

Husk, det er alltid bedre å være føre var enn etter snar når det kommer til vannskader. Så hvis du merker noen av disse tegnene, er det på tide å handle.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Finn rett entreprenør for jobben

Det å finne den rette entreprenøren for jobben kan virke vanskelig og slitsomt med alle de ulike alternativene som er tilgjengelige. Her er noen forslag for hvordan du velger den beste entreprenøren for å bytte drenering rundt huset:

 1. Sjekk kvalifikasjonene: Ikke alle som sier de er "eksperter" er faktisk det. Spør om entreprenøren har ansvarsrett, om de er en mesterbredrift og forsikring. Dette vil beskytte deg mot eventuelle uventede ulykker eller skader under arbeidet.
 2. Be om referanser: En erfaren entreprenør vil ha en portefølje av tidligere prosjekter og fornøyde kunder. Be om å se bilder av tidligere arbeid og kontakt noen av deres tidligere kunder for å få tilbakemelding på arbeidet.
 3. Innhent tilbud: Få tilbud fra minst tre forskjellige entreprenører. Dette gir deg en ide om hva markedets priser er, og hjelper deg med å forstå hva som er inkludert i prisen. Men husk, det billigste tilbudet er ikke alltid det beste. Kvalitet og pålitelighet er like viktige.
 4. Kommunikasjon er nøkkelen: En god entreprenør vil være åpen for kommunikasjon, svare på spørsmål og forklare prosessen tydelig. Pass på at du føler deg komfortabel med personen du skal jobbe med.
 5. Skriv en kontrakt: Når du har valgt entreprenøren, sørg for å ha en skriftlig kontrakt. Dette vil beskytte begge parter og sikre at alle er på samme side når det gjelder forventninger, tidsrammer, og kostnader.

[Vedlikehold dreneringen]Hvordan vedlikeholde dreneringen rundt huset?

Det å ta vare på dreneringen rundt hjemmet ditt er litt som å ta vare på en bil - du må utføre regelmessig vedlikehold for å sikre at det fungerer. Her er noen detaljerte råd for å hjelpe deg med dette:

 1. Rengjøring av grøfter og rør: Du bør sørge for at dreneringsgrøftene og rørene rundt huset ditt er rene og frie for blokkeringer. Dette kan være løv, grener, gressklipp, eller annet hageavfall. Du kan bruke en hageslange for å skylle bort mindre blokkeringer, men for større blokkeringer kan det hende du trenger hjelp fra fagfolk.
 2. Regelmessige inspeksjoner: Sett av tid minst to ganger i året til å inspisere dreneringssystemet ditt for skader eller slitasje. Se etter tegn på rust, sprekker, eller løse deler. Dette vil hjelpe deg å oppdage og reparere små problemer før de utvikler seg til store.
 3. Takrenne vedlikehold: Husk at takrennene også er en del av dreneringssystemet ditt. Hold dem frie for løv og annet avfall for å forhindre blokkeringer og oversvømmelse. Dette vil også bidra til å sikre at vannet renner effektivt vekk fra taket og huset ditt.
 4. Kontroller regnvannsavløp og nedløpsrør: Det er viktig at regnvannsavløpet og nedløpsrørene fungerer som de skal. De bør være riktig koblet til og lede vannet effektivt vekk fra huset ditt. Sørg også for at utløpene er frie for blokkeringer.

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer