Hage I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å fornye hagen, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige anleggsgartnere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte anleggsgartnere for å fornye hagen.

Vær kreativ med hagen din, og lag din egen stil. Bruk vårt samarbeidsnettverk hvis du skal legge ferdigplen.

Vær kreativ med hagen din, og lag din egen stil. Bruk vårt samarbeidsnettverk hvis du skal legge ferdigplen.

Er hagen din kjedelig og utslitt? Vil du ha en oppfriskning av hagen, som du kan nyte året rundt? Da har du kommet til rett sted!

[Planlegging]Planlegging av din nye hage

Før du begynner å plante og grave i hagen din, er det viktig å planlegge hva du vil ha ut av den nye hagen din. Her er noen tips for å komme i gang:

1. Lag en liste over dine behov og ønsker

Lag en oversiktsliste over hva du ønsker for hagen din. Få ned hva du ønsker å bruke hagen til og hva slags funksjon den skal ha. Skal du ha en terrasse, en lekeplass for barna, et utekjøkken eller en fontene? Noter ned alt du ønsker og prioriter det som er det viktigste for deg.  

2. Vurder din hage og dens beliggenhet

Få oversikt over størrelsen på hagen, dens beliggenhet og om det er noen utfordringer som må tas hensyn til. Dette kan for eksempel være trær, vegetasjon eller naboens hage.

3. Tenk på din hagestil og preferanser

Det er fint å hente inspirasjon fra nettet og tips og råd fra venner og familie, men husk at din personlige stil er det viktigste. Det er du som skal være fornøyd. Tenk på din personlige stil og preferanser. Gå for en hagedesign, planter og materialer som du liker.

{{CTA-tilbud}}

 

[Hagedesign]Hagedesign og layout

Når du har planlagt hva du ønsker ut av hagen din, så er neste steg å ta fatt på hagedesignet og layouten.

Det anbefales å bruke planter og blomster til å skape liv i hagen din gjennom ulike farger. Gå for planter som passer til stilen du ønsker og bruk planter av god kvalitet. Når du skal designe hagen er det lurt å tenke på hvor det er mest effektivt å ha ulike ting. Det være seg en terrasse eller et utekjøkken. Husk at det er lurt å gå for et design som gir dere god plass til å bevege dere rundt om i hagen. Under arbeidet med hagedesign og layout bør du undersøke hva slags type materiale du ønsker å bruke. Det anbefales at du går for materiale som tåler norsk vær og vind. Dette er noe som skal fint ut i sommermånedene, men det skal også overleve vinteren.

 

[Tips]Gode tips til hagen

1. Jordsmonn og klima

Det er nødvendig å ta hensyn til jordsmonn og klima i område det hagen skal anlegges. Det er viktig å undersøke hvilken type jord en har og hvilke planter som vil trives i den. Tenk over om du må ta ekstra hensyn til klimatiske forhold som mye vind, frost eller tørke før du velger plantene.

2.  Plassering og solforhold

Det er viktig å tenke på plassering og solforhold under planleggingen. Hagen din vil få sol på ulike steder i løpet av dagen, og det er derfor viktig å tenke over hvordan dette vil påvirke veksten av dine planter.

3.  Valg av planter til hagen

Velg planter som du vet vil trives i hagen din. Du er da nødt til å ta hensyn til jordsmonn, klimaet og solforholdene før du velger planter til hagen.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Vedlikehold av hagen

For at du skal få en hage som varer i flere år, er du nødt til å ta godt vare på hagen. Det er viktig å vedlikeholde hagen så den holder seg i god stand. For å sikre at plantene vokser og trives er det utrolig viktig at de får regelmessig vann og gjødsel. Spesielt under sommermånedene kan det bli varmt og tørt, og da krever plantene ekstra mye vann. Ved jevnlig inspeksjon av hageområde bør ugress og døde planter fjernes. Fjern løv og annet avfall regelmessig, så du slipper at ugress sprer seg.  Beskjær og trim plantene dine jevnlig, slik at du opprettholder en ryddig hage.

 

[FAQs]Ofte stilte spørsmål

Hvordan få god drenering i hagen?

For å oppnå god drenering må det legges inn dreningssystemer. Dette kan være grøfter, rør eller dreneringslag av grus eller pukk. Løs veldrenert jord er et godt valg for bed og bed plantninger.

Hvordan kan jeg redusere vedlikeholdet i hagen?

For å redusere vedlikeholdet, kan du velge planter som er lette å stelle og som krever lite beskjæring, gjødsling eller vanning. Legg også til rette for enkel tilgang til ulike deler av hagen med stier og terrasser, og bruk materialer som er slitesterke og krever lite vedlikehold.

Hvor mye tid bør jeg sette av til å vedlikeholde min nye hage?

Hvor mye tid du bør sette av til å vedlikeholde din hage, kommer an på størrelsen av din hage. Det bør brukes minimum 1 time i uka for å gjort unna enkle ting som gressklipping, fjerning av ugress og kutting.

Hvordan kan jeg lage et utekjøkken i min nye hage?

Et utekjøkken kan bygges opp fra bunn av med ulike type materialer. Fordelen med dette er at du får laget et utekjøkken tilpasset din hage og dine ønsker. Ulempen med det er at det kan ta tid og kan koste en del hvis du ønsker å bruke fagfolk til å gjøre jobben. Det er i dag mulig å kjøpe et ferdiglaget utekjøkken, som kun skal settes opp. Fordelen med det er at du ikke trenger å bruke mye tid, mens ulempen er at du ikke får tilpasset det etter dine ønsker.

Hvordan kan jeg forhindre at ugress tar over hagen min?

For å forhindre at ugress tar over hagen bør du bruke et ugressmiddel og være flink med å fjerne ugress hver uke. Det kan også være lurt å plante planter som er tettere og som dekker mer av bakken for å hindre at ugresset får grobunn.

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer