Legge brostein I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å legge brostein, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige entreprenører til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte entreprenører for å legge brostein.

Bruk håndverkere med god erfaring når du skal legge brostein

Bruk håndverkere med god erfaring når du skal legge brostein

Brostein har vært et populært valg i flere hundre år og kan gi et klassisk utseende på hjemmet, hagen eller gårdsplassen.

[fs-toc-omit]Hva er brostein?

Brostein er tilhogd stein som brukes for å lage slitesterke overflater. Brostein passer godt til veier, fortau, gårdsplasser, torv og andre plasser. Den gir et rustikt og tidløst preg som få andre materialer kan matche. I tillegg er den utrolig slitesterk. En vei lagt med kvalitetsbrostein kan vare i flere hundre år med minimalt vedlikehold! Brostein kan være laget av forskjellige materialer som granitt, sandstein, kalkstein, betong og tegl. I land hvor det er mye regn og frost anbefales det å bruke granitt på grunn av dens holdbarhet og motstand mot værforholdene.

[Legge brostein pris]Hvor mye koster det å legge brostein? Pris i 2024

Det koster mellom 250 og 450 kroner per kvadratmeter å legge brostein. Dette er et arbeid for den erfarne, da arbeidet krever dyktighet, nøyaktighet og ikke minst en god forståelse av underlaget og omgivelsene. Sluttprisen vil avhenge av størrelsen og omfanget.

Husk alltid å innhente flere tilbud og sørge for at entreprenøren har gode referanser og tidligere erfaring med å legge brostein. Dette vil sikre at arbeidet utføres riktig, og at brosteinen som blir lagt varer i mange år fremover. Hvis du syntes at det blir for dyrt å legge brostein, kan både asfaltering og det å legge belegningsstein være et rimeligere valg. Sjekk ut vår guide for asfaltering og belegningsstein.

{{CTA-tilbud}}

[Et godt valg]Hvorfor velge å legge brostein?

Klassisk stil

Brostein gir en attraktiv og klassisk stil. Et godt eksempel på dette er den historiske byen Bergen i Norge, hvor brosteinsbelagte gater og smau skaper en unik og sjarmerende atmosfære. Brostein er tilgjengelig i et stort utvalg av farger, størrelser og former som kan tilpasses for å skape unike mønstre og design, som fiskebeinsmønster eller sirkulære mønstre.

Materiale som varer lenge

Brostein er kjent for sin holdbarhet og styrke. Den tåler tunge belastninger og er motstandsdyktig mot vær og slitasje, noe som gjør den ideell for oppkjørsler, gangstier og utendørs områder. Hvis du har vært på ferie i gamle byer i Europa har du mest sannsynlig gått på brostein som ble lagt flere hundre år tilbake i tid. Det viser at brostein holder seg i god stand utrolig lenge.  Brostein krever også lite vedlikehold og kan vare i flere tiår hvis den legges og vedlikeholdes på riktigmåte.

Brostein kommer i ulike størrelser

Når du velger brostein, er det viktig å vurdere både størrelse og form. Store brostein, som 20x20 cm, er enklere og raskere å legge. Men små brostein, som 10x10 cm, gir mer fleksibilitet i design og kan være mer egnet for buede overflater som sirkler og blomster.

[fs-toc-omit]Legge brostein selv: Du trenger disse verktøyene

For å legge brostein trenger du følgende verktøy og utstyr: Målebånd, spade, slegge, tommestokk, vater, kappsag / vinkelsliper, gummiklubbe, kost, sand- og sementspreder, platevibrator / hoppetusse.

{{CTA-tilbud}}

[Trinn for trinn]Legge brostein trinn for trinn i 2024

1. Oppmåling

Før du begynner å legge brostein, må du måle og merke området der du ønsker å legge brostein.  Bruk målebånd og pinner for å merke grensene for prosjektet. Dette vil hjelpe deg med å planlegge hvor mye brostein og materiale du trenger. For eksempel, hvis du planlegger å legge en innkjørsel på 5x5 meter, må du kjøpe nok brostein og materialer for et 25 kvadratmeter stort område.

2. Grunnarbeid

Grav ut området til en dybde på omtrent 20-30 cm for gangstier og terrasser, mens for oppkjørsler og andre områder med tung belastning anbefales det å grave 30-45 cm.  Fjern all vegetasjon og ujevnheter, og komprimer grunnen med en platevibrator / hoppetusse. Legg deretter pukk og komprimer det godt. Til slutt, legg et lag med strøsingel (2-4 mm tykt) over pukk laget. Unngå bruk av sand som settelag, da singel har bedre dreneringsevne. Tidligere ble det brukt settesand blant entreprenører, men det er nå endret. Settelaget bør være 3-5 cm for gangstier og terrasser, og noe tykkere for oppkjørsler.  Husk å ha en helling på minst 1-2 cm per meter for å lede bort vannet fra bygninger og andre strukturer.

3. Sette opp kantstein

Kantstein er viktig for å holde brosteinen på plass og skape en pen avslutning på prosjektet. Grav en grøft rundt områdets kant og sett kantsteinene på plass. For eksempel kan du bruke granittkantstein eller betongkantstein som matcher brosteinen. Fyll deretter grøften med betong eller annet egnet materiale, og sørg for at kantsteinene er i samme høyde som brosteinen.

4. Legge brostein

Når kantsteinene er på plass og singellaget er jevnt og kompakt, kan du begynne å legge brosteinen. Start i et hjørne og arbeid deg utover i det ønskede mønsteret eller designet. Legg steinene tett sammen, og bruk en gummihammer for å banke dem lett på plass mot sandlaget. Dette sikrer at steinene ligger godt mot underlaget og at det ikke er store hull mellom dem. Juster steinene etter behov for å oppnå et jevnt og pent resultat.

5. Fylle fugesand og komprimer

Når alle brosteinene er lagt, er det tid for å fylle fugene og komprimere overflaten. Spre et lag med fugesand eller fugemasse over brosteinen og bruk en kost for å fylle alle fugene mellom steinene. Kost både vertikalt og horisontalt, og fyll godt.  Et eksempel på en egnet fugemasse er polymerbasert fugesand, som er spesielt utviklet for brostein og hindrer ugressvekst. Når fugene er fylt, bruk en platevibrator / hoppetusse for å komprimere brosteinen og sikre at den sitter godt mot settelaget og kantsteinene.

 

[Vedlikehold]Vedlikehold av brostein

Brostein krever generelt lite vedlikehold, men det er noen enkle trinn du kan følge for å holde dem i god stand. Fei overflaten regelmessig for å fjerne løv og annet rusk, og vask med en hageslange eller høytrykksspyler ved behov. For eksempel kan du feie brosteinene 1-2 ganger i måneden for å holde dem fri for skitt og smuss. Gå over med høytrykksspyler en gang i året for å fjerne inngrodd smuss og alger, pass på at du ikke kjører høytrykkspyleren på full styrke da det kan spyle ut fugesanden.

Dersom det oppstår ugress mellom steinene, kan dette fjernes for hånd eller med en ugressmiddel. Pass på å følge produsentens instruksjoner og ta hensyn til miljøpåvirkningen av ugressmiddelet du velger.

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer