Bytte kledning I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å bytte kledning, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige håndverkere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte håndverkere for å bytte kledning.

Funkisbolig med kledning i aluminium og kavex

Funkisbolig med kledning i aluminium og kavex

Å bytte kledning på huset ditt er en viktig investering som ikke bare forbedrer husets utseende, men også beskytter det mot vær og vind.

[Kledningstyper]Bytte kledning: kledningstyper

Det finnes flere type materiale som kan brukes som kledning. Det finnes kledning i tre, plast og metall:

Trekledning

Trekledning er den mest populære kledningstypen og kommer i forskjellige varianter, som liggende eller stående kledning, paneler og listverk. Noen populære tresorter for kledning inkluderer gran og furu. Et eksempel på trekledning kan være royalimpregnert kledning, som er impregnert gran og gir god beskyttelse mot råte og sopp.

Fordeler med trekledning inkluderer det naturlige og varme utseendet, samt muligheten for å male eller beise kledningen i ønsket farge.  Ulemper med trekledning er at det krever jevnlig vedlikehold som maling eller beising, og kan være utsatt for råte.

Plastkledning

Plastkledning, også kjent som vinylkledning, er et mer moderne alternativ til tre. Den kommer i en rekke forskjellige farger og stiler, inkludert etterligninger av trestruktur. Et eksempel på plastkledninger er kavex kledning, som er et PVC-basert materiale som er vedlikeholdsfri og har lang levetid. Fordelene med kavex kledning er at det aldri vil råtne, materialet er ikke nedbrytbart, trenger ikke behandling, fint å se på og kan bearbeides akkurat som trevirke og kan resirkuleres etter endt levetid.

Fordeler med plastkledning er lavt vedlikehold, lang levetid og motstand mot fukt og råte. Kavex kledning, for eksempel, trenger bare en enkel vask med såpe og vann for å holde den ren og pen. Ulemper med plastkledning er at det kan se mindre naturlig ut enn tre og kan være mer utsatt for skader ved ekstreme temperaturer eller sterk vind.

Metallkledning

Metallkledning kan være laget av stål, aluminium eller sink og gir et moderne og industrielt utseende. Flere næringseiendom går for dette valget og vi finner også privatpersoner som ønsker å bruke metall kledning for nybygg.  

Fordeler med metalkledning inkluderer lang levetid, lavt vedlikehold og god motstand mot korrosjon. Ulemper med metalkledning er at det kan være dyrere enn tre og plastkledning.

[Pris]Hvor mye koster det å bytte kledning? Pris i 2024

Det koster mellom 1500 og 3500 kroner per kvadratmeter å bytte kledning. Sluttprisen avhenger av størrelsen, omfang og hvor prosjektet skal utføres.

Du kan bruke oss til å bli satt i kontakt med opptil 5 håndverkere - helt gratis og uforpliktende. Fordelen med det er at håndverkerne er håndplukket etter arbeidet som skal gjøres. Vi setter deg i kontakt med de vi mener passer til deres prosjekt mtp både erfaring og lokasjon.

{{CTA-tilbud}}

 

[Trinn for trinn]Bytte kledning: Trinn for tinn

1. Forberedelser og planlegging

Undersøk ulike kledningstyper og velg en som passer dine behov. Ta mål av husets fasade for å beregne mengden kledning du trenger. Sett opp et budsjett som inkluderer materialkostnader, arbeidskostnader og eventuelle tilleggskostnader. Skaff nødvendige verktøy og utstyr, som hammer, brekkjern, stige, skruer eller spiker, vater og personligverneutstyr, hvis du tenker å bytte kledningen selv. Engasjerer du en entreprenør vil de ordne med alt av utstyr.

2. Fjerne gammel kledning

Start på en ende av huset og jobb systematisk for å fjerne kledningsbordene. Bruk et brekkjern eller en klohammer for å løsne og fjerne kledningen forsiktig. Pass på å ikke skade underliggende materialer. Fjern eventuelle spiker eller skruer som holder den gamle kledningen på plass.

3.  Inspeksjon og reparasjon

Inspeksjon av veggene etter fjerning av gammel kledning er viktig for å identifisere eventuelle problemer, som råte, fukt eller skadet isolasjon. Erstatt skadet treverk eller isolasjon og reparer eventuelle sprekker eller hull i veggen. Påfør en fuktsperre på veggen for å beskytte mot fuktinntrenging.

4. Montering av lekter

Fest lekter horisontalt eller vertikalt (avhengig avkledningstypen) på veggene med jevn avstand mellom dem. Bruk et vater for å sikre at lektene er rette. For eksempel, ved montering av liggende trekledning skal lektene festes vertikalt med en avstand på 60 cm mellom hver lekt.

5. Montering av ny kledning

Start nederst på veggen og jobb deg oppover. Fest kledningsbordene til lektene med spiker eller skruer. Sørg for å overlappe kledningsbordene riktig for å hindre vanninntrenging. For eksempel, ved montering av liggende trekledning skal overlappen være minst 30 mm. Skjærkledningsbordene til ønsket lengde og tilpass dem rundt vinduer, dører og hjørner. Bruk en kapp- og gjærsag for å få nøyaktige snitt. Monterhjørnebeslag, vindusbord og annet tilbehør som er nødvendig for å fullføre kledningen.

6. Etterbehandling

Påfør grunning, maling eller beis på trekledning for å beskytte mot fukt og sollys. For plast- og metalkledning er dette vanligvis ikke nødvendig, da de kommer med en ferdig overflate. Inspeksjon av kledningen for å sikre at den er montert korrekt og tett. Utfør eventuelle nødvendige justeringer og utbedringer.

7. Vedlikehold

Utfør regelmessig vedlikehold av kledningen for å sikre lang levetid og et pent utseende. For trekledning betyr dette å male eller beise hvert 5. til 10. år, mens plast- og metalkledning krever minimalt vedlikehold, som regelmessig rengjøring med såpevann.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Kan man bytte kledning selv?

Ja, du kan bytte kledning selv. Men det krever tid, noe erfaring og riktig utstyr. Hvis du er en « handy man », kan du klare å bytte kledning. Men hvis du ikke har mye erfaring med denne type arbeid, kan det være lurt å engasjere fagfolk. Håndverkere hos entreprenøren vil sikre et godt resultat og sørge for at kledningen monteres etter boka. Det er utrolig viktig å få kledningen tett, slik at du slipper fukt og råte problemer senere.

[Søknadspliktig?]Er det søknadspliktig å bytte kledning i 2024?

Bytting av kledning er ikke søknadspliktig, så lenge du ikke endrer utseendet på huset ditt. Kommunen krever vanligvis at en søker om bytting av kledning hvis bytting av kledning fører til fasadeendringer.

 

[fs-toc-omit]Hvor ofte må kledningen byttes?

Kledningen må som oftest byttes etter 40 – 50 år. Kledning har en anslått levetid på minst 40 – 50 år ved normalt vedlikehold. Hvis det oppstår råteskader på kledning, må kledningen byttes med det samme. Dette kan komme av unødig skjøting av kledningsbord på stående kledning eller ved feilmontering. Plast og metallkledning varer lenger.

 

[fs-toc-omit]Kan jeg bytte kledning på bare en del av huset?

Ja, det er mulig å bytte kledning på bare deler av huset. Pass på at den nye kledningen matcher den eksisterende kledningen for et enhetlig utseende. Til slutt maler du over med lik maling, beis eller olje.

 

[fs-toc-omit]Hvordan kan jeg vite om kledningen min trenger å byttes?

Tegn på at kledningen trenger å byttes inkluderer sprukket eller skadet kledning, synlige tegn på råte eller fukt, og maling eller beis som flasser av.

 

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer