Bytte vindu I Hva du bør vite før du setter i gang

Hvis du planlegger å bytte vindu, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige håndverkere til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte håndverkere for å bytte vindu.

Håndverkerne i vårt samarbeidsnettverk har lang erfaring med å bytte vinduer

Håndverkerne i vårt samarbeidsnettverk har lang erfaring med å bytte vinduer

Spar penger på strømregningen ved å bytte ut vinduer som er gamle og dårlig isolerte med nye, energieffektive vinduer.

[Fordeler]Bytte vindu: Fordeler

Når man tenker på oppussing, kan det å bytte vindu kanskje virke som en kostbar investering. Men det mange ikke innser, er at det faktisk er en investering som kan gi store avkastninger på flere områder, som for eksempel energibesparelser og forbedret komfort.

En av de største fordelene med å bytte vindu er energiøkonomien. Gamle vinduer, spesielt vindu med ett lag glass er kjent for å være dårlige isolatorer. De kan la kald luft sive inn om vinteren, og varm luft om sommeren. Dette fører til at du ender opp med å bruke mer energi (og penger) på å varme opp eller kjøle ned boligen din. Ved å bytte til nye, energieffektive vinduer, kan du redusere varmetapet betraktelig. Dette betyr mindre stress på varme- og kjølesystemet ditt, og en betydelig reduksjon i energiregningene dine.

Men det er ikke bare energibesparelsene som gjør det verdt å bytte vinduer. Komfort er en annen viktig faktor. Nye vinduer er bedre isolert, noe som betyr mindre trekk og støy fra utsiden.

I dag er det mange alternativer å velge mellom når det gjelder vinduets glass. Du kan velge mellom 2- og 3-lags glass. For nye bygninger er 3-lags glass blitt standard, men for renovering av eldre boliger kan 2-lags glass være et godt alternativ.

Så, selv om det å bytte vindu kanskje krever en oppstartsinvestering, kan fordelene det gir både i form av energibesparelser og forbedret komfort være vel verdt kostnaden på lang sikt.

[Pris]Hva koster det å bytte vindu? Pris i 2024

Prisen på å bytte vinduer inkludert materiale ligger på mellom 7500 og 10 000 kroner. Totalprisen vil avhenge av omfanget av arbeidet som hvor mange vinduer som skal byttes og hvor kompleks jobben er.

Det er lurt å ta kontakt med flere håndverkere, slik at en kan se hva kostnadsnivået er. Prisene vil som regel ikke være de samme hos alle, men det er viktig å undersøke hva som er inkludert og ikke inkludert. Det er alltid lurt å få anbud fra flere håndverkere for å sammenligne priser og kvalitet før du tar en beslutning om å bytte vinduer.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]På tide å bytte vinduer

Hvordan vet du om det er på tide å bytte vinduer? Her er noen tegn på at vinduene dine kanskje trenger en oppgradering:

1. Alderen på vinduene dine

Vinduer er robuste strukturer, men de har også en utløpsdato. Normalt vil vinduer holde seg mellom 20 og 30 år, avhengig av materialet de er laget av og hvordan de har blitt vedlikeholdt. Hvis vinduene dine nærmer seg dette aldersmerket, er det kanskje på tide å vurdere en oppgradering.

2. Slitasje og skade

Over tid kan vinduer påvirkes av elementene og naturlig slitasje. Hvis du begynner å se tegn på skade, som sprekker i glasset, deformerte rammer, eller maling som flaker av, kan dette være et klart tegn på at vinduene dine trenger å bli byttet ut. Husk at skadede vinduer ikke bare ser stygge ut, men de kan også føre til dårlig energieffektivitet, noe som vil kunne påvirke strømregningen din betydelig i det lange løp.

3. Utilfredsstillende isolasjon og lydisolering

Er det trekkfullt i stua selv med lukkede vinduer? Hører du naboenes hageselskap som om de var i din egen stue? Dårlige isolasjonsegenskaper og lydisolering er klare tegn på at vinduene dine kanskje har gjort nytten sin. Moderne vinduer sikrer minimalt varmetap og demper lyd fra omgivelsene, noe som vil kunne øke komforten i hjemmet ditt.

Det å bytte vinduer er en investering, men det er en investering som betaler seg over tid. Med moderne, energieffektive vinduer kan du redusere strømutgiftene dine og forbedre komforten.

 

Ulike type vinduer

Fastkarm vinduer: Dette er vinduene for deg som er på utkikk etter en enkel og stilren løsning. Som navnet antyder, er disse vinduene faste og kan ikke åpnes. Det betyr at de gir utmerket isolasjon, og siden det ikke er noen bevegelige deler, er de svært enkle å vedlikeholde. Fastkarm vinduer er også kjent for å slippe inn mye naturlig lys, noe som kan gjøre rommet ditt lysere og mer innbydende. For eksempel, hvis du har et rom med en fantastisk utsikt, kan et fastkarm vindu være den perfekte måten å ramme inn denne utsikten på.

Topphengslet vinduer: Topphengslet vinduer er ideelle for rom der du ønsker god luftsirkulasjon, som kjøkkenet og badet. Disse vinduene er hengslet på toppen og kan vippes innover, noe som gjør dem enkle å rengjøre og gir god ventilasjon. En ekstra bonus er at topphengslede vinduer kan være litt tryggere for små barn, ettersom de er vanskeligere for dem å åpne helt.

Sidehengslet vinduer: Sidehengslet vinduer er tradisjonelle vinduer som åpnes enten utover eller innover. Disse vinduene er svært populære i norske hjem, og det er ikke rart hvorfor. De gir god ventilasjon, er enkle å rengjøre, og kan passe i nesten hvilket som helst rom. Tenk deg for eksempel å åpne et sidehengslet vindu på soverommet ditt på en varm sommerdag for å slippe inn den friske luften.

Skyvevinduer: Skyvevinduer er det perfekte valget for rom der plassen er begrenset. Disse vinduene åpnes ved at en ramme skyves horisontalt, noe som betyr at de ikke tar opp plass når de er åpne. Dette gjør dem ideelle for terrasser, balkonger, eller små rom der du kanskje ikke har plass til et tradisjonelt sidehengslet vindu. Og selv om de er kompakte, gir skyvevinduer fremdeles god ventilasjon.

Ved å forstå egenskapene til de forskjellige vindustypene, kan du ta en informert beslutning om hvilken type vindu som passer best for deg og dine behov. Husk å tenke på både hva som ser fint ut og funksjonalitet når du velger vinduer til hjemmet ditt.

{{CTA-tilbud}}

[fs-toc-omit]Vinduer i tre, PVC eller aluminium

Å velge det riktige materialet til vinduene dine kan være en avgjørende beslutning. Her skal vi se nærmere på tre populære valg: tre, PVC og aluminium.

 1. Trevinduer er kjent for sitt varme og klassiske utseende, noe som kan tilføre en hyggelig atmosfære i hjemmet. Men hva er de fordelene med vinduer i tre?
 • God isolasjon: Tre er et naturlig isolerende materiale. Dette betyr at det hjelper til med å holde varmen inne om vinteren og ute om sommeren.
 • Miljøvennlig: Som et fornybart materiale er tre et miljøvennlig valg. Men husk at det er viktig at treet kommer fra bærekraftig skogbruk.

Men det er noen ulemper å vurdere:

 • Vedlikehold: Trevinduer krever regelmessig vedlikehold, som maling eller beising, for å opprettholde utseendet og funksjonaliteten.
 1. Aluminiumsvinduer er moderne og stilige, og de har også noen solide fordeler.
 • Styrke og holdbarhet: Aluminium er et sterkt materiale som kan tåle tøffe værforhold, noe som gjør det til et langvarig valg.
 • Lite vedlikehold: I motsetning til tre, krever ikke aluminium like mye vedlikehold.

Det er imidlertid noen potensielle ulemper:

 • Pris: Aluminiumsvinduer kan være dyrere enn alternativene.
 1. PVC-vinduer er et populært og kostnadseffektivt valg, med en rekke fordeler.
 • God isolasjon: Som tre, tilbyr PVC god isolasjon, noe som hjelper til med å regulere temperaturen i hjemmet ditt.
 • Motstandsdyktig: PVC er motstandsdyktig mot vær og vind, og krever minimalt med vedlikehold.

Men det er noen ulemper å vurdere:

 • Levetid: PVC-vinduer har generelt en kortere levetid enn tre eller aluminium.
 • Miljøpåvirkning: PVC er ikke like miljøvennlig som tre.

Når du skal velge vinduer, er det viktig å vurdere både fordeler og ulemper med de ulike materialene. Vurder ditt eget behov for vedlikehold, budsjett, samt hva du liker. Slik kan du finne det materialet som passer best for deg og ditt hjem.

[Vedlikehold]Vedlikehold og garanti

Vedlikehold av vinduene dine er viktig for å sikre at de forblir i god stand og fungerer optimalt. Trevinduer krever vedlikehold i form av maling eller beising. Aluminium og PVC-vinduer er vedlikeholdsfrie.

Når du kjøper nye vinduer, bør du sjekke hvilken garanti som følger med. Garantien kan variere fra leverandør til leverandør. NorDan, en populær leverandør av vinduer blant nordmenn, gir 20 års garanti på vinduer og dører. Det forutsettes at vinduene er korrekt montert, overflatebehandling, vedlikehold og bruk gjøres etter boka.

 

[fs-toc-omit]Kan jeg bytte vinduene selv?

Du kan installere vinduene selv, men det anbefales å bruke kvalifiserte installatører / håndverkere til å utføre jobben. Ved bruk av fagfolk vil du sikre riktig installasjon og isolasjon av vinduene dine. Det kreves i tillegg fra alle vindusleverandørene at dette gjøres av fagfolk, for å beskytte garantien som følger vinduene

 

[fs-toc-omit]Kan jeg bytte vindu uten å søke i 2024? 

Hvis du ønsker å bytte vinduene dine uten å søke må du bytte til tilsvarende vinduer eller vinduer som ikke bryter med huset karakter og utseende. Vinduene kan med andre ord ikke endre husets eksteriørmessige karakter. Hvis du ønsker å bytte vinduer som bryter med husets karakter og utseende må du søke.

 

No items found.

Flere tjenesteguider

Mann som måler opp vidustørrelse

Få et tilbud på ditt neste prosjekt nå

Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer